所在地:東京都大田区
用途:事務所兼住宅
構造:木造地上2階建て
延床面積:194.85 m2
撮影:淺川敏
完成:2015年12月

ハウスカット

縮小時代に住み慣れたまちに残り続ける

s_大森現状正面

敷地の2/3が計画道路にかかるという条件に対して、この場所で長きに渡って葬祭業を営んできた施主家族は「たとえ建物が1/3になってもこの場所に留まりたい。受付するだけでもいいから、これからもこの場所で商売を営んでいきたい。」と願った。そこで「切り取り点線」のような分割可能ラインをあらかじめ埋め込んだ建築を計画した。

計画道路以外にもたとえば遺産相続、核家族化などで生活空間を縮小せざるえない状況は増えている。その際に、住み慣れた場所を離れるのではなく、その地に留まりながら器を小さくすることができれば、建物も住人も全取っ替えする乱暴な開発から少しはまちを救えるのではないか。増築を前提とした建築のつくりかたから、減築を前提とした建築のつくりかたへとシフトすべき時代が来ていると思う。

空間構成に関しては、「大まかにざっくりつくる」ことを心がけた。異なる機能の部屋を、現時点の最適解として計画的に配置していくというよりも、プロポーションの異なる9つの部屋をグリッド状に並べるだけで、あとはその時の必要性に応じて使い手が再設定していける方が自由だ。

s_配置図

 

DIYやカスタマイズの盛り上がりによってユーザー自らが空間をデザインするようになった今、設計者の職域は変わりつつあると実感している。表層的なデザインでプロの腕を競い合う時代はすぐに終わる。ではこれからの設計者の職能とは何か。

既存ストックの活用を奨励する昨今の建築基準法や税制の動きを見るまでもなく、建物が縮小したり、時代を経てまったく違う用途に使われることは確実に増えていく。住宅が事務所になったり、店舗になったり、宿泊施設になることも多いにありうる。そういったまだ見ぬフェーズを想像し、未来に起こりうる多様な選択肢を奪わない、自由で大らかな骨格づくりが建築家の重要な仕事になると思う。

敷地は古い木造住宅や小売商店が残る大田区の一画である。幹線道路から少し内側に入った場所に位置するが、敷地正面から幹線道路までは自動車の通れない、獣道のような抜け道がのびている。この道は地図上には存在しないが、実際はほかのどの道路よりも通行量が多く、下町ならではの生活の息吹を感じさせるまちの財産である。また並びの八百屋には店先にベンチが置いてあり、単なる買い物ではなく交流の場になっている。そういった地域の習慣を敬い、新しい建物の建ち方もそれに習うべきと考えた。

施主の家業である葬祭業は本来、まちのさまざまな行事に深い関わりを持っていて、たとえば地元の祭りの際は家の前が詰所になる。生活/仕事という区別のつきにくいそういった活動が、みちの延長として行われるような、敷地もみちも建築もひとつながりの公共空間として機能できるような建ち方を計画した。s_5

 

・住まいの環境アワード2016 奨励賞

 

 

 

housecut

Under the condition two thirds of the land be caught on the planned road, the client’s family who has been engaged in the funeral business for years at this location says “Even if the building comes down to one third, if left with only a reception desk, our wish is to continue having business here”. Therefore, we planned a pre-embedded architecture with dividable lines like a “cutting dotted line”.

Other than planned road problems, there are circumstances that living space has to be reduced such by cases of inheritance or sizing down of family. If we can reduce the vessel size instead of moving out from the familiar location, it may help preserve history and save the area from violent development and replacement of what was once there. Time has come to shift from the way of construction based on extension to the way of construction based on reduction premise. For the overall design inspiration, I kept in mind to keep it as “broad and approximate”. Instead of systematically arranging rooms with different functions as the optimal solution, simply arranged nine rooms with different proportions in the form of a grid, allowing the owner to reset according to the necessity, better to give them freedom of range.

With the warming up of DIY and customization, many owner design space personally, I realize the shift in designer’s work field. The era where professionals compete by superficial design will come to an end. What is the function of designers in the future? Needless to see the movement of Building standard law along with tax system, they encourage utilization of existing stocks. Building size will come-down or used for complete different purpose with the passage of time. Transformation of residents into offices, stores, lodging is likely. The ability to imagine the unseen phase, not to deprive variety of options that may arise in the future, it will become an important task for the architect to build a flexible and broad-minded frame.

 

The site is a block in Ota ward where old wooden houses and small family owned retail shops remain. Located slightly inside from the main road, the house’s facade facing the road is like an animal road and is a byway where cars cannot enter. This road does not exist on the map, but it has the most traffic of people, scent of daily life of downtown Tokyo is everywhere, and it has become a proud property of the area. The adjoining greengrocer has a bench in the front for people to interact. Honoring these customs, building new architecture here had to emphasize the qualities of the surroundings. The funeral service, a family business to the owner has always been deeply involved in various events in its town, like sheltering the Mikoshi-shrine in times of local festivals. I made a plan to incorporate the street, the site and architecture to act as a natural boundary space between public area and private area because it was difficult to distinguish and draw a line between clients private and business life.