所在地:東京都荒川区
用途:住宅
規模:木造2階建(リノベーション)
延床面積:81.1m2
撮影:Jeremie Souteyrat , 高橋菜生

ヴィラ・モヒート

町にひらかれる暮らしの風景

「こみち荘」のオーナーでもあるさやかさんが、ナイジェリア人の夫との新居のために下町の一軒家をリノベーションした。当初は一階の入口で夫が飲食店(モヒートバー)を経営する予定だったが、近隣から懸念があり断念。それでもせめて将来に可能性は残しておくべく、軒先でお弁当販売くらいはできるようにと、玄関を幅広の引き戸にし靴脱ぎ場を大きく確保した。元の住宅 (1)結果として、未だ近所づきあいが濃く残るエリアに大きく開かれた、おおらかな住まいとなった。道路は常にこどもたちの声が溢れ、はす向かいの銭湯に通うお年寄りたちが行き交う。玄関は大きく開かれ、ベビーカーや自転車もゆったり置かれ、子育てにも優しい。内部は廊下などは排除し、奥まで見通せるワンルームとした。突き当たりには外光が差し込む浴室を配置した。ガラス張りの浴室は室内に光を取り入れるだけでなく、小さな赤ちゃんをお風呂に入れる様子をキッチンから確認できるなど、機能的にも優れている。元の住宅2 (1)
工事中 (1)(断熱・遮音について)間口が狭く、両隣の家とほぼ接している長屋のような状況でありながら、十分な断熱や遮音ができておらず、互いの生活音に気遣いしながら生活している状況だったため、敷いてあった畳を断熱防音材として壁面に再利用し、天井面にも十分な断熱補強を行った。また、建物突き当たりの吹き抜け部分にサーキュレーターと上部換気窓を新設することで、ワンルーム空間でありながら年間を通じて快適な温熱環境を実現した。畳断熱1 (1) 畳断熱2 (1)

Villa Mojito

A view of daily lifeencouraged to venture outside

Sayaka, owner of “Komichi Sou”renovated a resident located in shitamachi,theolddowntown area in Tokyo, as her new home with her Nigerian husband.At first, the planwas to open a Mojito Bar owned by her husband at the first floor entrance, butconsidering the shitamachi mind-set and concernswith the neighborhood,theydecided togive up. But to leave potential in the future,tobe able to sell bento(lunch boxes)at thefrontage, wide sliding door for the entrance and large space was secured for the doorway.As result, the resident became a homewide openwith an open-mind,integrating into arural community.Street always filled with children voices, old people going to sento(public bath) across the street to catch up on the latest gossip. Entrance is widely open sobikes and strollers can be parked, offer the ease for raising children.The interior is a one-room, eliminated corridors and can be seen all the way to the back.At the end is a bathroom where external light canenter. The glass-enclosed bathroomnot only take light into the room, but is also functional as being able to see a small babytaking a bath from the kitchen.(About Thermal insulation and Sound insulation)The situation was a tenement like house with narrow frontage,almost in contact withthe houses on both sides, not enough thermal insulation and sound insulation wascovered,resultingpeople live whileconstantlycaring for each other’s life sounds. Weused tatami mats on the wall surface as a heat insulation andsoundproofing material, andtheceiling surface was adequately insulated.Also, by installing a circulator and anupper ventilation window at theatrium located at the end of the building, we ensured acomfortable thermal environment throughout the year despite being a one-room space