所在地:東京都北区
用途:住宅
延床面積:133.2m2
撮影:Jeremie Souteyrat

十条の家

使いきらないことをデザインする

祖父から受け継いだ下町の不定形な敷地に対し、古くからの付き合いの残る周辺の家々に配慮しながら、4人家族が住む必要十分な部屋数で、かつ大らかな空間を確保した。3つの異なる三角形が平面/高さ方向にずれながら組み合わされ、そのずれの部分から光や風が室内に導かれる。
最頂部などからの自然換気とセルロースファイバーによる高断熱により、環境負荷の少ない快適な住環境を実現した。

 

House in Jujo

For the unstructured site in downtown area of the city, which was inherited from the grandfather, keeping in mind the grand relationship and connection with the surrounding community, I secured a large space with the number of room necessary and enough for a family of four. Three different triangles are combined while shifting into the plane and height direction, light and wind are led into the room from the gap in between the shifted portions.
Comfortable living environment came true with less environmental burden due to natural ventilation from the apex, and high insulation by cellulose fiber.