所在地:神奈川県保土ヶ谷区
用途:住宅(リノベーション)
延床面積:104.68 m2
撮影:木下裕見子

崖の家

思い出に包まれて暮らす

急な崖地に建つ一軒家のリノベーション。周辺一帯の宅地が車道に接道せず、幅1.5mほどの階段歩道でしかアクセスできないため、再建築不可のエリアである。材料の搬出入が困難なので、小型軽量な資材でつくりあげることを心がけた。幾度も塗装し直された劣化の激しい既存外壁(サイディング)には、その上から通常外部舗装で使用するゴムチップシートを貼り、断熱性能の向上を図るとともに、建物全体が地形の一部であるような独特の印象を与えている。

s_IMG_2605

s_R0017218s

住人は母+娘1人だが家財道具も多く、亡き夫との思い出も溢れているため、シンプルにすっきりまとめるというよりも、むしろ家具や身の回りのものも、外の風景と連続する一連の地形のように感じられて、そういったさまざまな環境に優しく包まれていると感じられるような空間を目指した。間取りは大きく変わったものの、既存の柱も無理に無くさずにあえて残すことで、昔の家の思い出がいつも身近に感じられるような空間とした。

 

“House on a Cliff”

Renovation of a house built on a steep cliff. Because the surrounding residential area does not get in contact with the roadway, only be accessed by the stairway sidewalk of about 1.5 meter in width, a difficult area to rebuild. Regarding difficulties of carry-in/carry-out of materials, kept in mind to make them small and lightweight. To the existing deteriorated exterior wall (siding) which has been repainted many times, rubber chip sheets normally used for external pavement was pasted from above to improve the heat insulation performance and make the entire building look as part of the terrain giving it a unique impression. Resident is mother and daughter, surrounded by many household goods along with overflowing memories of the deceased father, so rather than simplicity, incorporating furniture and personal belongings as a series of topographies that continued from the outside scenery, aiming for a comfortable space that felt as being wrapped up gently in the various surroundings. The floor plan fluctuated dramatically, but beautifully aged pillar were preserved and the space became a place to feel close connection with memories of the old house.