所在地:神奈川県横浜市
用途:教育施設
延床面積:3,143m2
完成:2008年5月
※横浜国立大学建築学教室と共同設計

横浜国立大学建築学棟改修工事

緑あふれる知の雑木林

研究室という“巣”を中心とした従来の大学空間は、専門領域の集中研究や貴重資料の機密保管には適しているが、今後はそれらをいかに開かれた知として活用・発展させていくか、つまりより活発な相互連携、ダイナミックな知的交歓が必須となる。そのためには空間もそれに同調し、開かれた風通しの良い場である方が好ましい。研究室が多くを占める5〜8階では南北の通風を確保したラウンジ空間を新設し、異なる研究室に属する学生たちが、明るく開放的な環境のもとで互いの気配を感じながらも、快適な居場所を確保できるよう計画した。

60mm角の鉄骨で構成されるグリーンウォールには、自動灌水されるプランターを設置し、常緑で吸着型のツタ類と落葉で巻きつる型のつる植物が8種類植えられている。鉄骨フレームの躯体壁面レベルには横ストライプ状にエキスパンドメタルを、また、窓レベルには登攀補助材を設置し、ツタ類がエキスパンドメタル部に繁茂し、つる植物が登攀補助材に沿って生育することによって、建物全体が季節の衣替えをするように被覆される構成になっている。

 

“Recovery work of Yokohama National University Natural Science Research Building”

Laboratory or rather a “nest” is a core setting in a traditional university, suitable for intensive research of specialized fields and storage for confidential valuable materials. From now on, how to utilize and develop them as open knowledge will be needed. An active mutual cooperation and dynamic intellectual exchange will become essential. Space should also sympathize and better to open up and become well-ventilated. From the 5th to 8th floors occupied mainly by labs, we established a lounge space securing inter-north ventilation, designed to foster a sense of collaboration and openness for students in different labs, where they can interact with each other under bright and open environment, also possible to secure a comfortable spot.

 

On the green wall composed of steel frame of 60 mm set with automatic irrigation, eight types of vine plants are planted including evergreen adsorptive type, ivy and deciduous leaves.

Expanded metal in horizontal stripe shape at the frame wall level of the steel frame and climbing auxiliary material is set on the window level. As the ivy plants grow onto the expanded metal part, the vine plants grow along the climbing auxiliary material. As a result, the entire building is lushly coated and set up as to changing its wardrobe seasonally.