所在地:東京都江東区
用途:親子カフェ
延床面積:256.3m2
完成:2013年12月

 

Organic Café LULU

親子のためにほんとうに必要な場所

s_kiba2ss
都内有数の大型公園である木場公園に面する親子カフェ。5階建てのビルの2〜5階で英語教育のプレスクールを経営するオーナーから、1階の利用方法について相談を受けた。かつては工場の倉庫として使われていた1階部分は天井が高く、公園に面する壁はガラス張りとなっていたため、フロア全体が明るく開放的で、まるで外のような場所だった。s_LTイメージs

そこでぼくたちが提案したのは、まるで公園のように、こどもたちやその親が思い思いにくつろぎ、交流し、楽しく時間を過ごせる場所をつくるということだった。昨今の日本の公園で禁止されているさまざまなことが、ここでは思い思い実現できるような、「公園以上に公園的な場所」になる事を願い、滞在時間が長い親子カフェのデザインとプログラムの提案を行った。

s_ルル空撮s

 

 

 

 

 

 

Organic Café Lulu

Parent-child cafe facing Kiba Park, one of the largest parks in Tokyo. I was consulted by a five-stories building owner over the usage of its ground level. She operated on an English preschool on the remaining floors. The ceiling was high because it was once used as a factory warehouse, walls facing the park was all glass bringing light into the floor, bright and expansive as standing right outside in the park. We proposed incorporating the park into its interior with plenty of light, a space for children and their parents to be able to relax and used for socializing.

The many activities prohibited in recent Japanese parks, things parents and children dare to do outside are possible here, so we suggested designs and programs for a parent-child cafe that would offer them a longer resident time, wishing to create “a park-like space beyond the park”.