所在地:東京都荒川区
用途:住宅
延床面積:73.3m2(改修部分)
撮影:Jeremie Souteyrat

Terrace co.

お屋敷をまちにひらく

「こみち荘」から目と鼻の先にある、オーナーの両親の本宅の改修。末長い未来を見据え、この家もこみち荘宿泊客や近所の人たちに開いていけるよう、一階の部屋たちをひとつながりのワンルームに変え、庭に明るく開かれた空間とした。
大人数のホームパーティでも、皆が自由気ままに居場所を探し、それぞれが楽しい時間を過ごせるようなイメージを持ってデザインした。
最終的にはとなりの一軒家(改修予定)と庭を一体化し、通り抜けの道庭とすることで、まちに開かれた新たな公共スペースを生み出す。

 

“Terrace co.”

Renovation of the owner’s parents principal residence, sited within a stone’s throw from “Komichi-So”. Grasping at the long future ahead, I reconfigured the rooms on the first floor into a connected single room and defined it as a central gathering space open to “Komichi-So” guests and neighbors, a bright space opening out to the garden. The design is based on an image where each guest could freely find a comfortable spot of their own and enjoy themselves even in a large scale home party.

Eventually we will integrate the next door house (to be renovated) with the garden, create a new public space opened towards the surrounding district by making it a way-garden for passing through.